Blog

Kategórie

Nerezové kľučky: Ako sa starať, aby vám slúžili roky

Publikované dňa 2024-03-28

Nerezové kľučky sú obľúbenou voľbou pre mnoho domácností a kancelárií vďaka svojmu modernému vzhľadu, odolnosti a jednoduchej údržbe. Hoci nerezová oceľ je materiál známy svojou vysokou odolnosťou proti korózii a opotrebovaniu, aj tak si vyžaduje pravidelnú starostlivosť, aby si zachovala svoj lesk a funkčnosť po dlhé roky. V tomto článku sa pozrieme na to, ako sa správne starať o nerezové kľučky, aby ste si mohli užívať ich krásy a spoľahlivosti čo najdlhšie.

Pravidelné čistenie

Pravidelné čistenie je základom starostlivosti o nerezové kľučky. Prach, mastnota z rúk a ďalšie nečistoty sa môžu na povrchu kľučiek hromadiť a viesť k matnému vzhľadu alebo dokonca k poškodeniu povrchu. Na bežné čistenie použite mäkkú handričku alebo špongiu, teplú vodu a jemný saponát. Dôležité je kľučky po umytí dôkladne osušiť, aby na nich nezostali žiadne vodné škvrny.

Odstraňovanie odtlačkov prstov

Odtlačky prstov sú na nerezových kľučkách veľmi viditeľné, najmä na povrchoch s vysokým leskom. Na ich odstránenie môžete použiť špeciálne prípravky určené na nerez, ktoré nielenže odstránia odtlačky, ale zároveň na povrchu vytvoria ochranný film, ktorý pomáha predchádzať ich opätovnému vzniku. Ako alternatívu je možné použiť roztok vody a bieleho octu v pomere 1:1, ktorý aplikujete na handričku a jemne utrite povrch kľučky.

Boj proti korózii

Aj keď je nerezová oceľ odolná proti korózii, v extrémnych podmienkach alebo pri nesprávnej starostlivosti môže dôjsť k jej poškodeniu. V prípade, že na kľučkách objavíte známky korózie, použite jemný abrazívny čistiaci prostriedok alebo pastu z jedlej sódy a vody. Aplikujte na mäkkú handričku a jemne krúživými pohybmi čistite postihnuté miesto. Po ošetrení kľučku dôkladne opláchnite a osušte.

Ochrana a konzervácia

Pre dlhodobú ochranu a zachovanie lesku nerezových kľučiek môžete použiť špeciálne ochranné prípravky na nerez. Tieto produkty nielenže zvýšia odolnosť proti odtlačkom prstov a vodným škvrnám, ale taktiež dodajú kľučkám žiarivý vzhľad. Prípravok nanášajte podľa návodu výrobcu, obvykle stačí aplikovať malé množstvo na čistú handričku a jemne vyleštiť povrch kľučky.

Pravidelná kontrola a údržba mechanických častí

Okrem povrchu kľučky je dôležité pravidelne kontrolovať a udržiavať aj jej mechanické časti. Skontrolujte, či nie sú skrutky povolené, a prípadne ich dotiahnite. Mechanizmus zámku môžete mazať špeciálnym olejom pre zámky, čo zaistí hladký chod a predĺži životnosť celého mechanizmu.

Môžu byť nerezové kľučky použité vonku?

Nerezové kľučky je možné použiť aj v exteriéri, vďaka ich vysokej odolnosti proti korózii a poveternostným vplyvom. Napriek tomu je dôležité zvoliť kľučky určené špeciálne na vonkajšie použitie, ktoré majú vyšší stupeň ochrany proti korozívnym vplyvom, ako je morský vzduch alebo extrémna vlhkosť. Pre vonkajšie použitie je tiež kľúčová pravidelná údržba, aby sa predišlo akumulácii nečistôt a soli, ktoré by mohli povrch poškodiť.

Ako často by som mal kontrolovať funkčnosť kľučiek?

Funkčnosť nerezových kľučiek by mala byť kontrolovaná minimálne raz ročne. Táto kontrola by mala zahŕňať overenie, či sú všetky skrutky pevne utiahnuté, či kľučky nevykazujú známky voľnosti alebo opotrebovania a či je mechanizmus zámku v dobrom stave. Pokiaľ zistíte akékoľvek problémy, je vhodné ich ihneď riešiť, aby sa predišlo ďalším poškodeniam alebo dokonca potrebe výmeny celej kľučky.

Doprava zdarma

Pri nákupe nad 60 EUR
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrátenie

Kupujte bez obáv, máte
15 dní na vrátenie nákupu

Platba kartou

Môžete platiť
platobnou kartou

Poradíme

Po - Štv. 8.00 - 16.30
Piatok 8.00 – 16.00
0918 633 701, 0918 793 519

Nakupujte online bez obáv, 24 hodín denne 7 dní v týždni.