Blog

Kategórie

Praktické rady na výmenu kľučiek na dverách

Publikované dňa 2024-02-28

Pred nákupom nových kľučiek je dôležité zvážiť typ dverí, na ktorých budú inštalované. Existujú rôzne typy kľučiek určené pre vnútorné a vonkajšie dvere, s rozdielnymi mechanizmami zamykania. Pre vonkajšie dvere je vhodné vybrať kľučky s bezpečnostnými funkciami, zatiaľ čo pre vnútorné dvere postačia štandardné modely. Ďalej je potrebné zohľadniť rozstup medzi otvormi pre skrutky a typ zámkovej vložky, aby nová kľučka pasovala do existujúcich otvorov bez nutnosti ďalších úprav.

Pripravte potrebné náradie

Na výmenu kľučky budete potrebovať niekoľko základných nástrojov, vrátane krížového a plochého skrutkovača, možno imbusových kľúčov av niektorých prípadoch aj vŕtačky. Uistite sa, že máte všetko potrebné po ruke, než začnete s demontážou starej kľučky, aby bol celý proces čo najplynulejší.

Odstráňte starú kľučku

Než začnete s odstraňovaním starej kľučky na dverách, je dobré dvere zafixovať, aby sa počas práce nepohybovali. Potom odskrutkujte skrutky, ktoré držia kľučky na oboch stranách dverí. V niektorých prípadoch môže byť potrebné najskôr odstrániť dekoratívne krytky, ktoré skrutky kryjú. Po odskrutkovaní by malo byť možné obe časti kľučky jednoducho oddeliť a vybrať.

Inštalujte novú kľučku

Pri inštalácii novej kľučky začnite vložením mechanizmu do otvoru vo dverách. Uistite sa, že je správne orientovaný, aby zámok fungoval, ako má. Potom priložte na obe strany dverí vonkajšej časti kľučky a spojte ich skrutkami. Pri uťahovaní skrutiek buďte opatrní, aby ste nepoškodili drevo dverí alebo povrch kľučky.

Skontrolujte funkčnosť

Po inštalácii novej kľučky je dôležité skontrolovať jej správnu funkčnosť. Skúste otvoriť a zavrieť dvere niekoľkokrát, aby ste overili, že kľučka správne ovláda zámok a že dvere dobre zatvárajú. Pokiaľ narazíte na akýkoľvek problém, ako je trenie kľučky o rám dverí alebo zlé zatváranie, možno bude nutné kľučku upraviť alebo znovu utiahnuť skrutky.

Ako sa postarať o kľučky proti korózii?

Na ochranu kľučiek proti korózii je dôležité pravidelne ich čistiť a aplikovať ochranné prípravky určené pre kovové povrchy. Čistenie by malo prebiehať pomocou mäkkej handričky a mierneho čistiaceho prostriedku, aby sa odstránili nečistoty a pot, ktoré môžu urýchliť korózny proces. Po čistení je možné na kľučky naniesť tenkú vrstvu silikónového spreja alebo iného ochranného prostriedku, ktorý vytvorí bariéru proti vlhkosti a soliam, ktoré sú bežnými príčinami korózie.

Čo robiť, ak sú skrutky príliš utiahnuté?

Ak narazíte na skrutky, ktoré sú príliš utiahnuté a nie je možné ich bežným spôsobom povoliť, môžete využiť niekoľko metód. Jednou z možností je použitie penetračného oleja, ktorý sa aplikuje priamo na skrutku a nechá pôsobiť niekoľko minút, aby uvoľnil hrdzu a uľahčil povolenie. Ďalšou metódou je použitie väčšieho alebo lepšieho skrutkovača na zaistenie lepšieho úchopu a väčšej sily pri otáčaní. V extrémnych prípadoch, keď skrutka zostáva nepovoľná, môže byť nutné obrátiť sa na odborníka, ktorý skrutku odstráni bez poškodenia dverí alebo kľučky.

Doprava zdarma

Pri nákupe nad 60 EUR
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrátenie

Kupujte bez obáv, máte
15 dní na vrátenie nákupu

Platba kartou

Môžete platiť
platobnou kartou

Poradíme

Po - Štv. 8.00 - 16.30
Piatok 8.00 – 16.00
0918 633 701, 0918 793 519

Nakupujte online bez obáv, 24 hodín denne 7 dní v týždni.