Blog

Kategórie

Kľučka alebo guľa? Čo zvoliť na dvere a prečo

Publikované dňa 2023-06-09

Dvere majú veľmi dôležitú funkciu: chránia náš domov pred prípadnými nepozvanými hosťami. Navyše pomáhajú udržiavať v domove teplo (či v lete chládok). Pri zatepľovaní sa zabúda myslieť na to, že okrem kvalitných okien treba investovať aj do dverí. Klasickou súčasťou dverí je nejaký spôsob úchytky, ktorá nám umožňuje dvere pohodlne otvárať a zatvárať bez toho, aby sme museli siahnuť na samotnú plochu dverí. Typické sú kľučky na dvere, existujú ale aj ďalšie možnosti.

Kľučka alebo guľa?

Pokiaľ hovoríme o interiérových dverách, kľučky hrajú prím. Pri vonkajších dverách sa tiež používajú, najmä nerezové kľučky. Avšak dostupné sú taktiež gule na dvere. Ďalším variantom sú madlá na vonkajšie dvere, ktoré ale zastávajú podobnú funkciu ako guľa na dvere. Nech už si vyberiete ktorýkoľvek variant, vedzte, že na výber máte nespočetné množstvo variantov – kľučky a gule sa vyrábajú v rôznych štýloch, farbách a materiáloch.

Guľa na dvere

Gule sú nadčasovou voľbou. Čo sa týka dverného kovania, boli vynájdené ako prvé a odvtedy sa na nich príliš nezmenilo. Stále ešte sa teší veľkej obľube. V súčasnej dobe sú obľúbenejšie gule decentného vzhľadu, zatiaľ čo v minulosti sa vyrábali v najrôznejších tvaroch. Guľa patrí medzi bezpečnostné prvky, pretože nie je tak ľahké ich uchopiť. Na otvorenie dverí budete vždy potrebovať kľúč. V interiéroch sa dnes už príliš nepoužívajú.

Kľučky na dvere

Boli vynájdené na začiatku 19. storočia. Namiesto gule sa ku kovaniu pridala páka, čo uľahčuje ovládanie dverí. Páku je možné lepšie uchopiť, avšak dvere môžete zavrieť bez zamknutia. To môže byť pri vchodových dverách problém. Ak zabudnete zamknúť, akoby ste si zlodeja pozývali priamo do svojho obydlia.

Kombinácia oboch

Vonkajšie dvere často používajú kľučku z vnútornej časti a guľu z vonkajšieho priestoru. Dôvod je veľmi jednoduchý: vo vnútri máte ľahké uchopenie a otvorenie dverí bez nutnosti použiť kľúčik. Vonku sa nemusíte otáčať a premýšľať nad tým, či ste zamkli alebo nie – guľa dovnútra len tak niekoho nepustí.

Doprava zdarma

Pri nákupe nad 60 EUR
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrátenie

Kupujte bez obáv, máte
15 dní na vrátenie nákupu

Platba kartou

Môžete platiť
platobnou kartou

Poradíme

Po - Štv. 8.00 - 16.30
Piatok 8.00 – 16.00
0918 633 701, 0918 793 519

Nakupujte online bez obáv, 24 hodín denne 7 dní v týždni.