Blog

Kategórie

5 rád ako správne vybrať kľučku na vchodové dvere

Publikované dňa 2022-05-31

Kľučka na vchodových dverách dostáva zabrať snáď najviac zo všetkých v domácnosti. Nejde však iba o časté otváranie v priebehu dňa - takáto kľučka si musí poradiť aj s mnohými inými vonkajšími vplyvmi, ktorým je vystavená. Okrem toho je dôležité aj to, aby kľučka nejako vyzerala a aby ste s jej dizajnom a úchytom boli spokojní. Ako si teda vybrať správne? Čítajte ďalej.

Kľučku môžeme vybavovať samostatne

Ak ste niekedy kupovali nové dvere do domu, viete, že nie vždy sú spolu s nimi dodávané kľučky. Tie sa často kupujú samostatne, čo platí aj pre západky, dokonca aj pre pánty dverí. Ak iba renovujete dvere, je pravdepodobné, že na nich použijete staré komponenty, pri kúpe nových dverí však majte na pamäti nevyhnutnosť nákupu týchto súčastí naviac.

Zámka a kovanie sú dôležité

Pri vchodových dverách treba mať na pamäti to, že sú základnou bezpečnostnou súčasťou domova. Aby vás ochránili čo najlepšie, používajte tie najsilnejšie zámky, keďže všeobecne platí, že čím silnejšia je zámka, tým sú dvere bezpečnejšie. Ešte však nie sme na konci, nasleduje kovanie. Pri jeho výbere treba zohľadniť hrúbku dverí. Zvážiť treba aj typ kovania s prekrytím bezpečnostnej vložky, čo výrazne zvyšuje bezpečnosť celého kovania. Nakoniec nezabudnite na povrchovú úpravu, v čom sa vám rysujú široké možnosti, ako napríklad hliník, nerez, nikel alebo chrom.

Vyberáme z 2 typov kľučiek

Aj kľučky majú svoje delenie, a vo všeobecnosti sa rozlišujú 2 základné druhy: štítové kľučky a rozetové kľučky.

Hovoriac o štítových kľučkách myslíme také typy, ktoré sú usadené na podlhovastej podložke, “štíte”, ktorý sa lepí na dvere. Naproti tomu stoja rozetové kľučky, ktoré sa skladajú z 2 samostatných dielov - kľučky s drobným štítom nazývaným rozeta a časti pre kľúč. Rozeta sa dodáva prevažne v tvare kocky alebo kruhu. Svojím tvarom sú jednoduchšie a prevažne aj modernejšie, ako štítové kľučky.

Chce to správny materiál

Zárukou životnosti kľučky je materiál. Ten je obzvlášť dôležitý, keď kupujete kľučku na vchodové dvere, keďže tá potrebuje byť zo všetkých v domácnosti najodolnejšia. V ponuke KĽUČKY nájdete pre vonkajšie dvere hliníkové, kovové a nerezové kľučky. Materiál vyberáme tak, aby mal výborné mechanické vlastnosti a nepodliehal ako častému používaniu, tak ani poveternostným vplyvom, ktoré sa na kvalite kľučiek vchodových dverí značne podpisujú.

Dajte kľučke správnu starostlivosť

Mať kľučku je jedna vec, druhá je starostlivosť o ňu. Aby ste sa vyhli častému kupovaniu novej premažte mechaniku kovania, najlepšie aspoň raz za rok. Ak náhodou píska a vrzga, problém vám pomôže vyriešiť dobré mazivo. Predídete tým navyše aj výskytu korózie. O bežné čistenie od mastnôt a nečistôt na povrchu kľučky sa účinne postará obyčajná mäkká vlhká handrička.

Potrebujete pomôcť s výberom? Obráťte sa na nás a radi vám nájdeme tú najlepšiu kľučku pre vás.

Doprava zdarma

Pri nákupe nad 60 EUR
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrátenie

Kupujte bez obáv, máte
15 dní na vrátenie nákupu

Platba kartou

Môžete platiť
platobnou kartou

Poradíme

Po - Štv. 8.00 - 16.30
Piatok 8.00 – 16.00
0918 633 701, 0918 793 519

Nakupujte online bez obáv, 24 hodín denne 7 dní v týždni.