Blog

Kategórie

Ako vymeniť zámok na poštovej schránke?

Publikované dňa 2023-09-14

Poštové schránky sú neodmysliteľnou súčasťou každého domu. Rovnako ako kľučky na dvere ich používame denne, na rozdiel od nich sú ale neustále vystavované zmenám počasia a teplotným rozdielom, ktoré majú za následok oxidáciu. Opotrebenie vonkajšieho plášťa nie je žiadna tragédia, avšak keď dôjde k opotrebovaniu zámku, zásadne sa zhorší jeho funkčnosť. Ako ho vymeniť, pokiaľ máte pocit, že ide schrána odomykať čím ďalej tým horšie?

Ako na to?

Najprv je potrebné odmontovať dvierka schránky. Tie upevnite ideálne do zveráka tak, aby ste ich nepoškodili. Mechanizmus zámku je tvorený vidlicou okolo zámku, maticou a otáčavou západkou. Všetky tieto časti musíte rozobrať. Najprv odskrutkujte maticu. Pokiaľ je zhrdzavená, najprv ju premažte vhodným prostriedkom, prípadne skúste medzi ňu a zámok vložiť skrutkovač. Pokiaľ ani to nezafunguje, nezostáva, než ju odrezať pílkou na železo.

Po odstránení matice vyberte západku a následne vidlicu blokujúcu zámok. Nakoniec vyberte aj samotný zámok a celý vnútorný priestor poriadne vyčistite. Až potom vložte nový zámok a postupujte v opačnom poradí ako pri demontáži – najskôr teda zámok zaistite vidlicou, vložte západku a naskrutkujte maticu.

Ide to aj bez kľúča

A čo keď potrebujete zámok vymeniť, pretože ste stratili kľúče? Potom sú dve možnosti. Zámok buď vylomíte, alebo odvŕtate. Pokiaľ sa rozhodnete pre vylomenie, použite pevný skrutkovač, ideálne s otvorom v rukoväti, ktorý umiestnite do otvoru kaštieľa. Začnete tlačiť smerom do zámku a zároveň pomocou páky prevlečenej v rukoväti otáčať v smere hodinových ručičiek. Odvŕtanie zámku robte najskôr menším vrtákom, ktorého priemer postupne zväčšujte. Dôležité je s vrtákom nevikať do strán.

Starostlivosťou o schránku predĺžite jej životnosť

Pokiaľ sa chcete častej výmene zámku alebo celej schránky vyhnúť, pravidelne sa o ňu starajte. Utierajte z nej nečistoty pomocou vhodných prostriedkov, chráňte ju pred koróziou alebo natrite špeciálnou ochrannou vrstvou. Zamykací mechanizmus čas od času poriadne prestriekajte mazacím a antikoróznym olejom.

Doprava zdarma

Pri nákupe nad 60 EUR
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrátenie

Kupujte bez obáv, máte
15 dní na vrátenie nákupu

Platba kartou

Môžete platiť
platobnou kartou

Poradíme

Po - Štv. 8.00 - 16.30
Piatok 8.00 – 16.00
0918 633 701, 0918 793 519

Nakupujte online bez obáv, 24 hodín denne 7 dní v týždni.