Blog

Kategórie

Čo zaberie na vŕzgajúce dvere a pánty?

Publikované dňa 2022-05-27

Komu z nás je vŕzganie príjemné? Nikto asi nezdvihne ruku, ale bude hľadať spôsob, ako sa nepríjemného vŕzgania zbaviť. Čo na to platí? Možností máte viac. Vyberte si tú, ktorá je pre vás najpriateľnejšia, či ktorá sa v praxi ukáže ako najefektívnejšia. Nemusíte hľadať riešenia, stačí čítať ďalej. 

Vŕzganie len tak nezmizne

Ak začnú dvere alebo pánty vŕzgať, neočakávajte, že to samo od seba prestane. Ak to raz začne, zotrvá to, pokiaľ nenájdete riešenie, ako sa vŕzgania zbaviť. Môžete tomu ale aj predchádzať, a to veľmi jednoducho - pravidelným čistením prachu, mastnôt a iných nečistôt na vašich dverách. Riziko toho, že sa vrzganie dostaví, značne klesne. Uvažujte nad údržbou dverí v širšom meradle a dajte si záležať na to, aby ste sa postarali aj o čistenie kovania, pántov a zámkov.

Mazivo je základ

K vrzganiu dochádza vtedy, ak sa trie kov o kov. Chýba teda mazivo, ktorým sa natrú spoje a ku ktorého úbytku časom prirodzene dochádza, keďže sa časom, roztečie alebo vysuší. Ponuka mazív je široká a niektoré z nich môžete nájsť aj vo vašej chladničke, ako napríklad maslo alebo kuchynský olej. Tie sú však núdzovým riešením a neodporúča sa použiť ich. Najväčšiu záruku opravy dverí a pántom predstavujú certifikované mazivá, ako napríklad dobre známy penetračný olej WD-40alebo mazadlá ako EURO Herz a FAB. Účinná je aj vazelína. Pri ich použití si dávajte pozor na expiráciu produktu. Ak totiž použijete staré mazivo, chemikálie môžu dvere a spoje poškodiť ešte viac.

Natierajte správne

Mazivo sa dá na spoje nanášať dvomi spôsobmi - buď na pánty osadených dverí, alebo na zvesené dvere. V druhom prípade je natieranie účinnejšie, lebo vám nebránia spoje v natretí celej ich plochy, nielen tej, ktorú vidieť na osadených dverách. V tomto prípade takisto mazivo vydrží dlhšie. Očakávaný efekt však dosiahnete aj po nanášaní mazív na osadené dvere. Pri aplikácii však dbajte na to, aby nebola nanesená vrstva hrubá, náter má byť tenký.

Nastavte vaše dvere

Jednou z mnohých príčin vrzgania dverí môže byť aj ich zlé založenie. Či už je príčinou ich zlá inštalácia alebo vysoká hmotnosť dverí zaťažujúca spoje, riešenie je nasledovné - zložte dvere z pántov a opätovne ich osaďte, tentokrát s väčším dôrazom. Riešenie môžete v prípade nízkej nosnosti pántov nájsť v nových týchto kúskoch.

Predtým, než čokoľvek podniknete, dajte si hlavne záležať na tom, aby ste našli tú pravú príčinu vŕzgania dverí a pántov. Ušetríte si tak mnoho času s riešením problému a výsledok vašich opráv sa tak dostaví s vyššou efektivitou.

Doprava zdarma

Pri nákupe nad 60 EUR
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrátenie

Kupujte bez obáv, máte
15 dní na vrátenie nákupu

Platba kartou

Môžete platiť
platobnou kartou

Poradíme

Po - Štv. 8.00 - 16.30
Piatok 8.00 – 16.00
0918 633 701, 0918 793 519

Nakupujte online bez obáv, 24 hodín denne 7 dní v týždni.