Blog

Kategórie

Vyberáme súpisné číslo na dom

Publikované dňa 2022-05-16

Či už ste novopečení majitelia domov alebo bytov, alebo iba pracujete na inovácii vizáže vášho príbytku, myslite aj na vaše súpisné číslo. To by sa malo brať do úvahy už pri dizajnovaní stavby architektom. Prečo? To vám povieme v článku, ako aj všetko, čo ovplyvňuje výber súpisného čísla na fasádu vášho domova.

Rozmery čísel a umiestnenie

Netreba podotýkať, že číslo musí byť umiestnené na viditeľnom mieste. Je to však len polovica úspechu. Predovšetkým treba myslieť na jeho rozmery. Za najlepšiu veľkosť sa považuje 10 cm na výšku. Existujú aj stanovené veľkosti vzhľadom na vzdialenosť umiestnenia súpisného čísla od cesty, resp. chodníka. 

Vzdialenosť súpisného čísla od ulice

Minimálna výška čísla

0-20 metrov

10 cm a viac

20-35 metrov

15 cm a viac

35-50 metrov

20 cm a viac

50-65 metrov

30 cm a viac

65-100 metrov

40 cm a viac

Medzery sú dôležité

Čitateľnosť čísel môže byť obtiažnejšia najmä na väčšie vzdialenosti, preto musia byť od seba jednotlivé znaky výrazne oddelené, aby sa neplietli. Medzery nie sú nijako normované, dôležité je iba to, aby boli dosť zjavné a ľahko čitateľné. Obzvlášť to platí v prípade, keď je súpisné číslo kombináciou čísel a písmen. Hneď sa ľahšie číta 28 B ako 28B.

Výber správneho materiálu

Základným faktom je, že súpisné čísla sú nepretržite vystavené vonkajším poveternostným vplyvom, ktoré sa podpisujú na ich trvácnosti. Vlhkosť, dážď, prach a vietor vedia v rýchlosti súpisné číslo deformovať, ak nie je vyrobené z tých správnych materiálov. Najväčšou škodnou je hrdza, riešením je teda nerezový materiál, ktorého ponuka je naozaj bohatá, alebo zvoľte práškový náter.

Pozor na kontrast

Pri výbere čísel na dom netreba zabúdať na to, na akom povrchu budú umiestnené. Farba čísel teda musí byť čo najviac kontrastná, aby nesplývala s pozadím. Napríklad na biely povrch teda budú najlepšou voľbou tmavé odtiene súpisného čísla. Myslite na to, aby textúra čísla vášho domova nezanikla a aby bolo číslo výrazné aj z väčšej diaľky.

Teraz už viete, čo pri výbere súpisného čísla zohľadniť. Vyberať si môžete aj v našej ponuke.

Doprava zdarma

Pri nákupe nad 60 EUR
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrátenie

Kupujte bez obáv, máte
15 dní na vrátenie nákupu

Platba kartou

Môžete platiť
platobnou kartou

Poradíme

Po - Štv. 8.00 - 16.30
Piatok 8.00 – 16.00
0918 633 701, 0918 793 519

Nakupujte online bez obáv, 24 hodín denne 7 dní v týždni.