Blog

Kategórie

Ako vybrať úchytky na nábytok? Kombinujte štýl aj praktickosť

Publikované dňa 2021-08-04

Či už zariaďujete nový dom, renovujete nábytok alebo sa rozhodujete, že vymeníte existujúcu kuchyňu, čaká na vás celý rad veľkých rozhodnutí. Umenie tkvie ale aj v detailoch. Práve detaily môžu byť pomyselnou čerešničkou na torte každého kúsku nábytku, alebo ho tiež môžu úplne potopiť. Vhodne zvolené úchytky na nábytok dokážu divy. A keď sa zamyslíte nad tým, ako často s nimi prídete do styku, určite budete súhlasiť, že kvalitné aj dizajnové úchytky rozhodne stoja za zváženie.

Úchytky - gombíky

Sú jednobodové rukoväte, väčšinou osovo symetrické. Sú menšie, a možno ich nainštalovať na dvere zásuviek i skríň. Ich inštalácia je jednoduchá, na pripevnenie im zvyčajne stačí len jedna skrutka.

  • Úchytky malé majú priemer do 20 mm, čo vyžaduje hladký úchop. Neodporúčajú sa pri menších deťoch alebo starších ľuďoch, ktorí môžu mať s úchopom problém.
  • Stredná úchytka s veľkosťou od 20 do 40 mm je tou najbežnejšou. Uchopiť ju môžete pohodlne dvoma prstami, vyzerajú vkusne a minimalisticky.
  • Nad 40 mm už úchytky klasifikujeme ako veľké. Ide už o výrazný prvok na nábytku, sú ideálnou voľbou pre tých, kto sa rád vyžíva vo výrazných doplnkoch.

Úchytky - madlá

Sú väčšie ako gombíkové úchytky a pôsobia výraznejším dojmom. Väčšinou sa tiež lepšie držia. Zaobstarať ich môžete v rôznych veľkostiach, tvar aj veľkosť si tak prispôsobíte vlastnému vkusu. Majú lineárny tvar, čím skvele doplnia zásuvky alebo väčšie šatníkové skrine.

  • Vyhľadávať madlá môžete podľa určitej rozostupu, najmä ak chcete staré úchytky vymeniť za nové.
  • Dlhšie madlá sú veľmi pohodlné a univerzálne. Umožňujú tiež zavesenie kuchynskej utierky, uteráka alebo chňapky. Môžete ich montovať horizontálne, vertikálne i diagonálne. Záleží, čo vám samotným bude najpohodlnejšie a aké máte priestorové možnosti.
  • Skontrolujte tiež, aby úchytka po otvorení dvierok nebránila plnému otvoreniu, prípadne aby sa nezahákovala o ďalšie prvky v okolí. Myslite preto aj na nábytok.

Vyberte si štýl, ktorý vám padne do interiéru

Vyberať okrem tradičných tvarov môžete aj dizajnové vychytávky. Rukoväť v tvare písmena T je jednobodová alebo dvojbodová, zároveň obsahuje rukoväť s pozdĺžnou časťou pre uchopenie. Spája v sebe gombíkové úchytky aj madlá, namontovať ich môžete vodorovne alebo šikmo.

Ďalší netradičný variant predstavujú hranaté úchytky alebo profilové úchytky pripevnené k prednej hrane alebo z boku. Zvyčajne sa montujú zo zadnej strany dvierok alebo zásuviek. V tomto prípade berte do úvahy hrúbku materiálu.

Najrôznejších druhov, ktorými dodáte nábytku punc originality, ale existuje celý rad. Väčšinou ich môžete vyberať v škandinávskom, retro alebo industriálnom štýle a vyžadujú rozdielnu inštaláciu:profilové úchytky

  • úchytky v tvare T
  • kapsovité
  • zapustené
  • kožené putkovité

Aký materiál úchytky zvoliť?

Najčastejším materiálom pre úchytky je zliatina zinku alebo hliníka. Môžete ale zaobstarať aj drevené úchytky, nerezové, liatinové alebo plastové. V prvom rade je dobré vedieť, čo s čím kombinovať, aby ste docielili ideálneho vzhľadu nábytku i praktickosti.

Veľmi obľúbená kombinácia je kov s porcelánom, čo je príznačné najmä pre retro štýl. Výnimočný materiál predstavuje sklo. Do detských izieb sa naopak hodia odolné plastové úchytky, pri ktorých oceníte odolnosť i cenu.

  • liatinové úchytky
  • keramické úchytky
  • drevené úchytky
  • hliníkové úchytky
  • nerezové úchytky
  • sklenené úchytky

Kvalitný povrch vám zaistí dlhšiu životnosť

Povrchová úprava je pri voľbe úchytiek veľmi dôležitá. Bývajú totiž najnamáhanejšie častí nábytku a je preto žiaduce, aby boli odolné, pevné a dlho vám vydržali. Kovanie skriniek najlepšie funguje, ak povrchová úprava funguje v kontraste s farbou nábytku i miestnosti.

Povrchovú úpravu môžete zvoliť eloxovanú alebo lakovanú, varianty existujú buď matné alebo lesklé. Ak chcete úchytky, na ktorých nebudú vidieť odtlačky prstov, voľte brúsené varianty. Pre rustikálny nábytok máte možnosť oživiť nábytok úchytkami s patinovaným povrchom.



Doprava zdarma

Pri nákupe nad 60 EUR
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrátenie

Kupujte bez obáv, máte
15 dní na vrátenie nákupu

Platba kartou

Môžete platiť
platobnou kartou

Poradíme

Po - Štv. 8.00 - 16.30
Piatok 8.00 – 16.00
0918 633 701, 0918 793 519

Nakupujte online bez obáv, 24 hodín denne 7 dní v týždni.