Blog

Kategórie

Aj kľučka môže byť pekná

Publikované dňa 2016-12-08

Drobné doplnky do našich domovov, ktoré spĺňajú nielen praktickú, ale aj zdobiaci funkciu patrí medzi najobľúbenejšie a často nakupované. Veľa ľudí s obľubou vyberá nielen podľa funkcie a praktickosti, ale aj vzhľadu. Každý predsa túži po tom, aby mal pekný a útulný domov. Či už sa jedná o hodiny, vešiaky, obrazy, či kľučky. A práve kľučka je je šperkom každých dverí.

Kvalitné kovanie vždy znamená kvalitný materiál. V obchode sa preto rovno spýtame, z čoho je kľučka vyrobená, pretože laik to nespozná. Vyberáme z dvoch možností: mosadz (v prírodnej podobe alebo leštená) alebo nerezovú oceľ (vyleštená, brúsená alebo v matnom prevedení). Tieto materiály sa totiž bežným používaním nelúpu a mechanicky nepoškodí, vyznačujú sa pevnosťou, zvýšenou odolnosťou voči korózii. Naopak sa oblúkom vyhneme hliníka a tzv. Zamaku, ktoré sú na kovania úplne nevhodné. Je možné voliť rozmanité farby, ich odtiene, v lesku i matu. Záleží len na vás a vašom interiéri.

Pre všetky dvere sa nehodí rovnaký typ kovania, niektoré sú otočné, posuvné po stene či do puzdra. Rozmyslieť si tiež musíte to, či využijete možnosti zamykanie alebo nie. Na uzamknuté dvere potrebujeme kovania so zámkom: tradičné štítové alebo rozetové. Rozetové je typické dvoma dielmi: samotnú kľučkou a rozetou (časť určená pre kľúč do zámku). Mechanika kľučky musí byť v súlade so zámkom, ktorý je súčasťou dverí a ovplyvňuje funkčnosť dverného kovania. Po finálnej montáži má byť kľučka v úplnej rovine a nekýve sa. Problém môže nastať, keď silná pružina zámku má tzv. Predpružené. Samotná rukoväť kľučky má snahu smerovať hore a postupom času, ako pružina slabne, kľučka nepekne klesá. V tom je "zakopaný" pes a kvalitne vyrobená kľučka to nezachráni.

Doprava zdarma

Pri nákupe nad 60 EUR
platíme dopravu za Vás

15 dní na vrátenie

Kupujte bez obáv, máte
15 dní na vrátenie nákupu

Platba kartou

Môžete platiť
platobnou kartou

Poradíme

Po - Štv. 8.00 - 16.30
Piatok 8.00 – 16.00
0918 633 701, 0918 793 519

Nakupujte online bez obáv, 24 hodín denne 7 dní v týždni.